Saksanpähkinän kuukausitiedote


MARRASKUU 2023

Marraskuussa pääsimme tutustumaan tarkemmin muinaiseen Egyptiin ja sen ihmeisiin sekä elämään. Projektin lisäksi juhlimme sekä isänpäivää että lyhtyjuhlaa sekä loppukuusta aloimme valmistella jo joulua ja harjoitella esityksiä joulujuhlaa varten. Pakkassäiden myötä olemme pohtineet ja harjoitelleet sopivaa talvipukeutumista. Kerrastojen pukeminen sekä talvivaatetuksessa liikkuminen ovat antaneet varsinkin pienimmille pähkinöille uutta harjoiteltavaa ja motoriset taidot kehittyvät. Kirjastovierailu tehtiin isompien kanssa ja lainasimme päiväkodille jouluista luettavaa.

 

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot

Lyhtyjuhlaa valmisteltiin päiväkodilla monin eri tavoin. Lapset tekivät itse lyhtynsä, jossa harjoiteltiin erilaisia hienomotorisia taitoja. Pyhän Martin tarinaan ja ajatukseen toisten auttamisesta tutustuttiin laaja-alaisesti sekä saksaksi että suomeksi. Lisäksi eskarilaiset harjoittelivat omaa esitystään lyhtyjuhlaa varten ja isommat tekivät hienot Martti-kuvat koristamaan eteisen seinää paperitaittelun keinoin. Marttia autettiin Hollihaan puistossa, sillä hän oli hukannut viittansa sinne. Koko porukalla harjoittelimme kovasti lyhtyjuhlan lauluja ja opimme ne taas nopeasti vuoden jälkeen. Päiväkodin nuorimmat pitivät ylimääräisiä konsertteja lauluista ja ne kajahtivat komeasti kotileikin ja muiden puuhien keskeltä.

Muinaiseen Egyptiin olemme tutustuneet käymällä läpi hieroglyfeja sekä tutustumalla pyramideihin. Kokeilimme tehdä pyramideja muun muassa legoilla, geomageilla sekä muovailuvahasta. Enemmän suunnittelua vaati kokeilla pyramidin rakentamista tikuista ja sinitarrasta. Muinaisen Egyptin aikajana ja tärkeät tapahtumat lasten kuvittamana koristaa tällä hetkellä päiväkodin karttaseinää. Ajan kulttuuria on käsitelty keskustelemalla kissoista, faaraoista ja yhteiskunnan rakentumisesta. Näihin liittyen olemme tehneet myös kielellisiä harjoituksia keksimällä asioita faaraoiden nimien alkukirjaimilla sekä nimeämällä afrikkalaisia kissaeläimiä. Erilaiset kielisoittimet tulivat tutuiksi ääninäytteitä kuuntelemalla. Rauhoitumme myös kuuntelemaan tarinaa, jossa tarinaa väritti vanhoilla soittimilla soitettu musiikki. 4-6-vuotiaat tekivät itselleen sistrum nimiset soittimet, joiden rauhallista ääntä päästiin kuuntelemaan myös lyhtyjuhlassa. Pienet tekivät omat helistettävät soittimensa. Molempia soittimia tehdessä harjoiteltiin pujottamista sekä oman työn suunnittelua. Hienomotorisia taitoja on harjoiteltu myös koruaskarteluissa, joita teimme vanhat egyptiläiset korut malleina. Egypti-aiheisia lauluja olemme laulaneet taas marraskuun loppupuolella tulevaa joulujuhlaa ajatellen.

Päiväkodin jouluvalmisteluihin liittyy myös Nikolauksen vierailun valmistelu. Tänä vuonna lapset ovat ommelleet ja koristelleet pusseja Nikolauksen tuomisia varten ja olemme myös muistelleet tuttuja Nikolaus-laulua.

Minä ja meidän yhteisömme

Isänpäivää juhlistimme kutsumalla isät välipalalle ja leikkimään iltapäiväksi päiväkodille. Välipalan lomassa otimme myös tiukan Kahoot-tietovisan perheiden kesken. Koimmekin jännittäviä ja sykettä nostattavia hetkiä kärkisijan vaihdellessa eri tiimien välillä. Ennen kotiinlähtöä lapset saivat antaa valmistamansa isänpäivälahjat. Lahjoina isät saivat hienot Niilin krokotiili- magneetit ja kortteihin pienet olivat painaneet oman kädenjälkensä lisäksi orvokkeja. Lisäksi kortteihin oli jokainen saanut vastata kysymyksiin omasta isästään.  Isommat tutustuivat aiemmin syksyllä papyrukseen ja tekivät itse omaa paperia ja annoimme nämä itse tehdyt paperit iseille kortteina. Lisäksi jokainen oli saanut kertoa korttiin tarinan ” Minä ja isi Egyptissä”.

Lyhtyjuhlaa juhlimme tällä kertaa omassa metsämörrimetsässämme yhdessä vanhempien ja viime vuoden eskarilaisten kanssa. Yhteisenä aloituksena lapset esittivät soitintarinan itse tekemillään soittimilla ja sitten lähdimme lyhtykulkueena matkaan kohti metsämörrimetsää. Matkalla lauloimme perinteisiä lauluja ja näimme eskarilaisten esityksen osana Pyhän Martin laulua. Tänäkin vuonna näyttelijäsuoritukset olivat suorastaan upeita! Metsämörrimetsässä lapset esittivät vielä yhteisen lyhtytanssin, joka loi tunnelmallisen lopetuksen juhlan viralliselle osuudelle. Lämmin glögi ja keksit lämmittivät kylmässä juhlailmassa leikkien ja yhteisen jutustelun lomassa juhlan lopuksi.

Eskarilaiset vierailivat lyhtyjuhlaan liittyen myös Steiner-koululla, jossa laulettiin lyhtyjuhlalauluja puolin ja toisin sekä tarinoitiin yhdessä. Eskarit pääsivät esittämään myös oman Pyhän Martin esityksensä Steinerkoululaisille.

Kasvan, liikun ja kehityn

Jumpat ovat marraskuussa liittyneet muinaiseen Egyptiin ja opittuja asioita on päästy kokeilemaan ja vahvistamaan vielä liikkumisen keinoin. Pyramidin rakennukseen vaadittavia taitoja testattiin jumpassa liikkumalla esteradalla ja samalla lapset harjoittelivat numeromerkki-lukumäärä vastaavuutta.  Lisäksi kokeilimme erilaisia taitoja, joilla pyramidinrakentajat ovat siirtäneet raskaita taakkoja. Egyptin eri aikakausia käytiin läpi erilaisten kehonhahmotusta ja ohjeen ymmärtämistä vaativien leikkien kautta.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Metsämörrissä olemme käyneet ihmettelemässä luonnon hiljentymistä talveen ja samalla olemme aloittaneet lintujen talviruokinnan. Lumipeitteen saavuttua pääsimme tekemään myös arkeologisia kaivauksia metsässä. Lapset tekivät löydöistä havaintoja ja pääsivät kertomaan tarinoita. Näin harjoittelimme havaintojen yhdistelyä toisiinsa sekä johtopäätösten tekemistä.

Eskarissa marraskuussa teemana on olleet pelit ja asioita on harjoiteltu pelillisten elementtien kautta. Koodaamista sekä matemaattisia- ja kielellisiä taitoja ja niiden harjoittelua on yhdistetty pelailuun eri tavoin. Kotitehtävänä on haastateltu omia vanhempia ja kerrottu omista lempipeleistä. Lisäksi jokainen pääsi suunnittelemaan ja toteuttamaan oman lautapelinsä.