Saksanpähkinän kuukausitiedote


SYYSKUU 2023

Syksyn merkkejä alkoi jo olla nähtävissä, vaikka kuukausi oli harvinaisen lämmin ja sää välillä jopa kesäinen. Tutustuimme vielä suomalaisen metsän ihmeisiin kaikin aistein, retkeilimme ja pikkuhiljaa siirryimme projektissa uuteen ihmeitä täynnä olevaan kohdemaahan, Egyptiin.
Saimme myös uuden harjoittelijan Azizan Saksasta.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot

Syyskuussa jatkettiin vielä metsäretkiin ja marjoihin liittyviä lauluja sekä tutustuttiin kansanmusiikin avulla suomalaisiin soittimiin ja niiden ääniin sekä harjoiteltiin kansantanssin alkeita kävelemällä piirissä suuntaa vaihdellen. Erityisesti tutustuttiin kanteleeseen, jota soiteltiin harjoitellen samalla kalevalaista vuorolaulua. Lapset pääsivät itsekin harjoittelemaan kanteleensoiton alkeita. Vuorolaulussa ja soittoharjoituksissa opittiin samalla oman vuoron odottamista ja keskittymistä.

Suomalaiseen suohon tutustuttiin rakentamalla minisuo kasveineen. Kasvien nimiä etsittiin kirjasta, ja katsottiin suon kasvillisuudesta ja eläimistä kertova dokumentti. Lisäksi harjoiteltiin asioiden luokittelemista järjestämällä suolla viihtyviä kasveja, lintuja ja eläimiä omaan joukkoonsa. Suolla kävelyä päästiin kokeilemaan rakentamalla tyynyistä ja peitoista pehmeä, hyllyvä alusta, ja mietittiin miltä suokävely tuntuu.

Pienimmille pähkinöille järjestettiin omenatuokio, jossa käytettiin laaja-alaisesti eri tapoja tutustua teemaan. Omenaa maisteltiin, loruteltiin ja rytmiteltiin omenaloruja erilaisin taputuksin, pompittiin kuin puusta putoavat omenat, tunnistettiin ja laskettiin värejä sekä lopuksi painettiin värikäs omenapuu käyttäen omaa kättä ja korkkia painantavälineinä.


Projektin ensimmäiseksi varsinaiseksi "matkakohteeksi” paljastui Egypti. Matkaan valmistauduttiin tutustumalla karttoihin ja kulkuvälineisiin sekä tekemällä reittisuunnitelma parin kanssa. Samalla harjoiteltiin yhteistyötä ja asioista sopimista.

Egyptissä on tutustuttu Niili-jokeen, aavikkoon ja niiden eläimistöön laulujen, liikunnan, kädentaitojen ja kirjallisuuden avulla. Tabletilla ja tietokoneen avulla on etsitty tietoa, kuvia ja eläinten ääniä. Soittimilla etsittiin luontoa vastaavaa äänimaailmaa harjoitellen äänten vertailua, korkean ja matalan sekä pitkän ja lyhyen äänen erottamista. Niilin rannalle on askarreltu krokotiileja hyödyntämällä syksyn lehtiä ja harjoiteltu leikkausta, liimausta ja koristelua. Aavikon eläimet saivat elävän taustan rypistelemällä muovikelmua siveltimellä maalatulle pohjalle. Keitaan rakentamisessa muotoiltiin ja muovailtiin palmuja ja rakennuksia hiekan keskelle sekä askarreltiin isot taatelipalmut maalaten ja leikaten.

Egyptin kaupungeista on tutustuttu Kairoon katsomalla videotykiltä kuvia liikenteestä, ihmispaljoudesta, rakennuksista ja markkinoilta toteuttaen sen jälkeen vahaliitupiirrokset itseä kiinnostavasta paikasta. Kuvien tuottamista onkin kokeiltu sekä isojen ja pienten kanssa eri välinein: piirtäen, maalaten ja painaen.

Minä ja meidän yhteisömme

Kasvatuslaatikolla käytiin syyskuussa harvemmin, mutta lopulta päätimme korjata porkkanasadon ja nauttia itse kasvatetuista porkkanoista välipalalla. Kaikille riitti nostettavaa ja yhdessä jännitimme, millainen porkkana maasta nousee seuraavaksi.

Valokuvaus järjestettiin ulkona ja meitä kuvasi jälleen Skopixin Seppo. Poseeraajia löytyi, vaikka osaa kuvattavana oleminen jännittikin.

Syysretki Villa Pukkilaan oli ehdottomasti yksi mukavimmista syyskuussa. Yhteiset leikit ulkosalla ja ruokailu nuotiolla nostattivat me-henkeä.

Esikoululaiset ovat toimineet sisällä ja ulkona kirjatehtävien lisäksi valokuvaten, harjoitellen mielipiteen ilmaisemista ja tilastojen laskemista pylväsdiagrammein sekä muita laskemistapoja käyttäen. Omista kotitehtävistä huolehtimista on harjoiteltu samoin kuin päivämäärän kirjaamista. Luokittelu ja vertailu ovat olleet aiheena muiden matemaattisten taitojen lisäksi.

Eskarilaiset ovat myös aloittaneet omien laudeliinojen ompelua. Kuvioiden ja värien suunnittelu ovat kehittäneet hahmotuskykyä, suunnittelutaitoa sekä hienomotoriikkaa ja keskittymistä.

Kasvan, liikun ja kehityn

Jumpassa oli alkuun teemana suomalaiset muumit ja marjametsä. Liikkeiden ja tilan hallinta sekä värien, numeroiden ja marjojen tunnistus, sekä laskeminen haastoivat leikeissä ja peleissä. Egyptin eläimistöön siirryttiin harjoittelemalla liikkumisen perustaitoja, nopeutta ja ketteryyttä, liikkeiden hallintaa sekä sääntöjä ja yhteistoimintaa. Niilin sekä aavikon eläinten liikkumistapoja mietittiin ja yhteistyötaitoja sekä reaktiokykyä harjoiteltiin aavikon kuumuudessa. Pienet puolestaan harjoittelivat liikkumisen perustaitoja ja tasapainoa sekä kuljettivat palloja kantamalla ja potkimalla krokotiilijumpassa. Jalkapallomaskotti Onni-nallekin kävi hetken leikittämässä pienempiä puistojumpan aikana.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Syyskuussa retkeiltiin lähiympäristön lisäksi kirjastossa, metsämörrimetsässä ja koko päiväkodin voimin Villa Pukkilassa Hietasaaressa.

Kirjastosta etsittiin Egyptistä kertovia tietokirjoja ja lisäksi lainattiin muuta kiinnostavaa luettavaa.
Metsämörrimetsässä tavattiin itse Metsämörri pitkästä aikaa ja kuultiin häneltä tarina auringosta, jolla oli kylmä. Tehtävänä oli tehdä värikäs peitto auringolle luonnonmateriaalista. Lisäksi yhdelle mörriretkelle saatiin vieraita montessorieskareista, ja jokainen sai koota itselleen luontoboksin tulitikkulaatikkoon. Laatikkoon kerättiin itselle tärkeitä luonnonmateriaaleja. Laatikot koristeltiin huolella päiväkodissa.

Villa Pukkilassa nautittiin koko päivä ulkona leikkimällä valtavien puiden muodostaman katon alla, kuusikujalla ja puumajoissa. Liikuntaa tuli erilaisen kiipeilyn ja tasapainoilun muodossa ja hauskat puiden muodostamat sokkelot ja esteet ruokkivat mielikuvitusta monenlaisiin leikkeihin. Nuotiopaikalla harjoiteltiin erätaitoja, sillä osan tehtävänä oli kantaa liiteristä puita, osa auttoi makkaratikkujen vuolemisessa kuorimaveitsillä ja nuotion sytytystä kiehisten avulla seurattiin silmä tarkkana. Ruoka maistui nuotiolla, kun itse osallistuttiin sen valmistukseen ja ulkoilma herätti ruokahalun. Pienet nukkuivat makeat päiväunet Villa Pukkilan kamarissa isompien jatkaessa touhuja kuusikujalla.

Välipalalle kokoonnuttaessa löytyi matkalaukku, jossa Kupsu-perhonen oli kirjeineen kertomassa vihjeiden avulla projektin seuraavasta matkakohteesta. Suomen ihmeet jäisivät taakse ja tutustuisimme maahan jossa on krokotiileja, taateleita ja pyramideja...siinäpä olikin pohdittavaa seuraaville päiville. Vanhemmatkin pääsivät hetkeksi päivän tunnelmiin hakiessaan lapset Hietasaaren maisemista.