Saksanpähkinän kuukausitiedote


Huhtikuu 2022
Huhtikuu kului nopeasti pääsiäis- ja yöretkivalmisteluja tehden. Kevään tulo oli vaihtelevaa, ja pukeutuessa saatiin tosissaan harjoitella oikeiden vaatteiden pukemista oikeaa säätilaa varten. Välillä nautittiin lämpimästä aurinkoisesta kevätsäästä, välillä taas uppouduttiin mutaleikkien ihanaan maailmaan. Kevään merkkejä havainnoitiin ulkoillessa ja lähiympäristössä liikuttaessa.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Pääsiäislauluja ja -loruja muisteltiin suomeksi ja saksaksi. Noidan soppa -lorusta tuli lasten ykkössuosikki. Myös keväinen värilaulu on ollut huhtikuun laululistan kärjessä. Pupukorttien askartelun lisäksi kokeiltiin oikeiden kananmunien värjäämistä värjätyllä riisillä. Tämä tekniikka oli mukava ja helppo sekä isoille että pienille! Muita keväisiä askarteluja tehtiin harjoittelemalla leikkaamista, taittelua ja sommittelua sekä tietenkin liimaamista. Näin syntyi kauniita perhosia ja kukkasia. Käden taitoja, musiikkia, liikkumista ja runoutta on yhdistelty ja samalla harjoiteltu itsensä ilmaisua eri tavoin. Yöretkivalmisteluissakin pääsivät lapset auttamaan rekvisiitan valmistamisessa maalaamalla.

Minä ja meidän yhteisömme:

Pääsiäisviikolla tutustuttiin moniin pääsiäistapoihin ja perinteisiin lukemalla, laulamalla ja leikkimällä. Saksalainen pääsiäispupu vieraili tuomassa kauniisti paketoidut munat, ja erilaisia pääsiäisruokia maisteltiin viikon aikana. Koiramäen pääsiäiseen tutustuttiin pääsiäisvaelluksen muodossa, jolloin tutustuttiin erilaisiin pääsiäistapoihin virpomavitsojen askartelusta mämmin maisteluun. Matematiikkaa harjoiteltiin laskemalla pääsiäismunien lukumäärää ja harjoittelemalla kirjoittamaan niiden numeromerkkejä. Huhtikuussa tavoitteena oli harjoitella erityisesti yhteistyötaitoja ja osallistumista. Lapset saivat vaikuttaa jumpan suunnittelussa ja yöretken valmistelussa. Yhteistyöllä järjesteltiin ja siivottiin päiväkotia yöretkikuntoon. Yöretkellä päästiin Kultapähkinä-kaupungin kevätvalmisteluihin, ja saatiin osallistua kaupungissa työskentelevien eri ammattilaisten työhön auttamalla ja ratkomalla ongelmia. Bussin renkaat piti vaihtaa, järjestellä liikennevalojen valot ja katukylttien kirjaimet oikeaan järjestykseen, kerätä ja kierrättää oikeisiin kierrätyspisteisiin talven jäljeltä paljastuneet roskat, auttaa ravintolan kokkia tekemään ostoslistan mukaiset ostokset Pähkinän kaupasta, auttaa puutarhuria kasvien kastelussa ja tunnistamisessa maistelemalla ja haistelemalla niitä sekä lopuksi pilkkoa kasvikset ja hedelmät sekä koota oma hedelmävarras värikoodin mukaan. Illallinen ravintola Pähkinässä maistui, kun hedelmävartaat olivat itse tehtyjä ja rieska itse voideltua. Hotelli Pähkinässä nukuttiin makeat unet. Yöretkellä saatiin toteuttaa monipuolisesti projektin aikana opittuja taitoja ja asioita, ja samalla vahvistui porukan yhteishenki ja osallisuus. Vappua juhlittiin melkoisen rauhallisesti maistelemalla simaa ja munkkeja sekä nauttimalla Pentti Punkin Syntymäpäivät -bändin konsertista päiväkodilla. Musiikki ja laulujen sanoitukset jäivät mieleen, ja lopuksi bändiläiset kertoivat meille vielä muusikon ammatista ja siihen liittyvistä tehtävistä, sekä erilaisista soittimista.

Kasvan, liikun, kehityn:

Lumien sulaessa pihalla on ollut paljon uutta tekemistä vesi- ja mutaleikeistä kiipeilyyn ja keinumiseen. Päiväkodilla pidettiin pääsiäisjumppaa käyttäen välineinä huiveja ja keppijumppakeppejä. Noitien matkalla Kyöpelinvuorelle harjoiteltiin tasapaino- ja - hyppytaitoja, mielikuvien hyödyntämistä liikunnassa, venyttelyä ja oman kehon hallintaa. Huhtikuussa päästiin myös Osykin saliin jumppaamaan ensin liikuntaradan, sitten ammattiaiheisen jumpan merkeissä. Jumpissa tavoitteina olivat yhteistyötaitojen kehittäminen, oman tilan hahmottaminen, erilaisten perusliikuntataitojen kertaaminen sekä ohjeen ja liikkumisen yhdistäminen.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Istutetuista kasveista on pidetty huolta kastelemalla niitä säännöllisesti. Myös ulkona on etsitty kevään merkkejä, kuvattu niitä mm. metsämörriretkien yhteydessä ja vietetty aikaa seuraten eläinten touhuja. Rusakkoja, oravia ja sorsia on päästy seuraamaan touhuissaan pitkiäkin aikoja. Rusakkopari tuli jopa ruokailemaan päiväkodin ikkunan alle viihdyttäen kaikkein pienimpiä Pähkinöitä eräänä aamupäivänä. Mörrimetsässä lumet ovat viimeinkin sulaneet, ja sinne on rakennettu siltoja ja muita veden ylityspaikkoja. Pääsiäisen aikaan myös Metsämörriretkellä leikittiin pupuleikkejä ja etsittiin munia. Eskarissa aiheena ovat olleet tunteet ja niiden tunnistaminen ja ilmaiseminen. Tunteita on käsitelty myös kirjallisuuden ja musiikin sekä liikkumisen avulla. Pääsimme myös viimeinkin toteuttamaan lähieskaria, ja teimme erilaisia kaveruuteen liittyviä harjoituksia. Myös lasten lempikirjoihin tutustuttiin eskarissa, ja valittiin niistä tarkemmin tutustuttavaksi aiheeksi avaruu.