Saksanpähkinän kuukausitiedote


KESÄKUU 2024

Kesäkuussa nautittiin ihanista ilmoista ja laiteltiin päiväkotia yhdessä kesäkuntoon. Erilaiset lautapelit, palapelit ja tehtävät ovat kiinnostaneet lapsia ja ulkona olemme tehneet monenlaisia retkiä.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Tulevaan urheilukesään liittyen tutustuimme muutaman maan erilaisiin urheilulajeihin, jotka eivät ole meille niin tuttuja ja kuuntelimme näiden maiden kansallislaulut. Näistä urheilulajeista juteltiin ja hankittiin tietoa saksaksi.

Etelä-Amerikka projektimme tuli vähitellen loppuunsa. Alpakoihin liittyen värjäsimme vielä lankaa ja teimme isompien kanssa hamahelmistä omat alpakat. Värjätystä langasta teimme alpakoille letitystä harjoitellen hienot lisäkoristukset ja nyt monen reppua koristaakin alpakka muistona mukavasta projektista.

Kesälauluista pidimme levyraadin, jossa jokainen sai harjoitella oman mielipiteen kertomista toisia kunnioittavasti. Kesätunnelmaan pääsimme myös erinäisten kesään ja lomaan liittyvien tehtävien kautta, jonka avulla laajensimme sanavarastoa sekä suomeksi että saksaksi.

Minä ja meidän yhteisömme:

Toukokuussa alkanut pienimuotoinen patsasprojekti jatkui kesäkuussa. Sinisen huoneen lasten tekemistä patsasehdotuksista järjestettiin äänestys, johon saivat osallistua kaikki lapset, vanhemmat ja päiväkodin henkilökunta. Ennen äänestystuloksen julkaisemista kävimme patsaskävelyllä, jossa tutustuttiin tuttuihin ja vähän tuntemattomampiin oululaisiin patsaisiin eri puolella Oulun keskustaa. Voittajaksi äänestyksessä selviytyi ”Urheilija”. Suunnitelman mukaan lapset tekivät patsaan erilaisia materiaaleja ja kädentaitoja käyttäen.

Sadepäivänä katsoimme Alaköökin 20.v juhlakonsertin isompien kanssa. Juttelimme ja muistelimme vanhaa lastentarhaa, joka on sijainnut Ainolan puistossa. Soivan Siilen ja Hiski Pajuniemen runokonsertti innosti lapsia leikkimään laulujen mukana ja konsertin aikana ihailtiin myös tuttuja Ainolan puiston maisemia.

Juhannuksen perinteistä ja taioista juteltiin viimeisellä viikolla ja vesivärityönä tehtiin seitsemän kedon kukkaa. Montessorit laittoivat pihalla leikkimökin kauniiseen juhannus kuntoon ja kävimme ihailemassa ja hieman auttamassa viimeistelyssä.

Kasvan, liikun, kehityn:

Kesäkuussa tutustuimme perinteisesti vanhoihin pihaleikkeihin ulkona puistossa. Tervapata, Viimeinen pari uunista ulos, Polttopallo ja Rumprumprellaa olivat taas mukavaa ajanvietettä kesäisessä puistossa. Jalkapalloa oli halukkailla mahdollisuus pelata puistossa ja mukaan saimme yhden jo yläkouluun siirtyvän vanhan päiväkotilaisen.

Motorisia taitoja kävimme harjoittelemassa retkellä Mannerheimin puiston leikkipuistossa, jonka erilaiset leikkivälineet tarjosivat haastetta ja uutta tekemistä kaikenikäisille. Isommat lapset pääsivät harjoittelemaan liikennetaitoja ja polkemista liikennepuistoon.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Päiväkodin omalle kasvatuslaatikolle laitettiin heti kesäkuun alussa kasvamaan omat viljelyksemme, joiden kasvamista saamme nyt seurata ja toivottavasti korjaamme hienon sadon syksyllä. Kasvatuslaatikosta yhdessä huolehtiminen ja kasvien kastelu opettaa vastuunkantoa ja asioista huolehtimista.

Kukkaretkellä kävimme sateisessa kesäsäässä. Etsimme lähistöltä erilaisia luonnonkukkia, joista jokainen retkellä olija sai kuvata yhden. Päiväkodilla teimme Book Creator-ohjelmalla oman tietokirjan kukista, johon haimme kukkien tunnistusapua ja tietoa internetistä. Saadut tiedot lapset saivat kertoa omin sanoin kirjaan.

Kesän seuraamista ja luontohavaintojen tekemistä on jatkettu Hollihaan puistossa. Kesäkuun ajan odottelimme sorsanpoikasia ja viimeisellä kävelyretkellä saimme nähdä emon ja kahdeksan poikasta uimassa vastarannalla.